continguts SOM(A) DANSA ’19

 

CLASSES / CONTINGUTS

 

CAMINADA MATINAL

Començarem el dia en contacte amb la natura, fent una caminada per l’entorn rural, pels camins entre els camps. A mig camí ens aturarem per fer un treball de respiració, mobilitat articular i estiraments. Amb aquesta passejada atenta anirem despertant el cos, l’escolta  i els sentits. 

 

BODY MIND CENTERING ®

El  BMC® és una pràctica psico – corporal basada en l’anatomia vivencial i el desenvolupament psicomotriu infantil.
En aquesta pràctica d‘ ‘embodiment’ o corporització observem diversos sistemes corporals (la seva funció, qualitat d’expressió i saviesa) a partir dels quals escoltem i donem expressió personal i creativa al propi cos i a la seva matèria.

En aquest intensiu posarem especial atenció a patrons actuals del nostre cos i moviment i també a altres estructures que pertanyen a la nostra vida embrionària.  Ens servirem de l’exploració del moviment, del tacte-contacte, de la veu/vibració i la riquesa de materials artístics, per explorar, expressar i integrar la nostra unitat del cos-ment i canalitzar la nostra essència única.
Explorarem la manera d’habitar els nostres cossos i la relació amb els altres.

L’estudi vivencial del Body Mind Centering engloba tots els sistemes corporals: estructura òssia, sistema nerviós, músculs, òrgans, fluids, teixits conjuntius, lligaments, sistema endocrí, així com la percepció, els reflexos i l’embriologia. És un mètode  desenvolupat per Bonnie Bainbridge Cohen.

“Hi ha alguna cosa que s’expressa en la naturalesa en forma de patrons. Nosaltres, com a part de la naturalesa també formem patrons. La ment és com el vent i el cos com la sorra. Si vols saber com bufa el vent mira la sorra”.
 (Bonnie Bainbridge, BMC)

 

COS DISPONIBLE  Anatomia, consciència i moviment

Partirem de l’estudi anatòmic del propi cos. Des d’un treball vivencial  i a partir de  treballs de palpació, visualització, sensibilització i mobilització ens farem conscients de la pròpia estructura òssia i articular i també de l’activitat muscular. 

Anirem de l’anatomia a la percepció sensorial i d’aquesta al treball en relació a diversos patrons de moviment i coordinacions.  Aprendrem des de l’exploració i l’auto-descobriment a partir de pautes molt concretes i altres més obertes,  i també a partir de petites seqüències i accions de moviment.

Atendrem als motors implicats en el moviment, a l’organització i relacions que estableix el cos i a les  diverses maneres  de recórrer un gest, un moviment. A través d’una escolta fina i profunda treballarem individualment i  amb l’ajut de diversos materials i de companys per anar  trobant més llibertat d’acció, eficiència i qualitat en el moviment. 

És un treball que integra diversos aprenentatges, entre ells l’Anatomia pel Moviment de Blandine Calais, aspectes del Mètode Feldenkrais d’Autoconsciència pel Moviment i el treball d’Improvisació de la Dansa.

 

DANSA TEATRE  Movent-me amb els meus personatges

Acostumem a identificar-nos amb una sola manera de ser: Jo sóc així!, i aquesta única visió d’un/a mateix/a, aquest únic personatge probablement limita el nostre ampli ventall de possibilitats per actuar i moure’ns en la vida.
 De forma lúdica i a través del moviment expressiu, improvisacions, música,  jocs teatrals, dansa, meditació activa, escriptura lliure, so i veu, anirem treient a escena aquells personatges amagats darrere de les ‘cametes’ de la nostra única personalitat. Ens encarnarem en “ells” o, més ben dit, en els nosaltres desconeguts, descobrint els seus moviments, pensaments i paraules i la seva manera de relacionar-se amb els altres personatges.

El moure’ns en un cos que potser no reconeixem i deixant-nos sorprendre per ell, ens ajudà a actualitzar-nos i a convertir-nos en éssers més oberts, lliures i creatius.

 

MOVIMENT AUTÈNTIC

Des d’un cercle de persones que conté un espai buit disponible em moc i em deixo moure pels meus impulsos interns. El silenci, és la música. Els ulls tancats són la guia cap al moviment inesperat, desconegut o conegut, cap a la meva escolta interna que es mou, que emet so. Tu em mires, ets testimoni de la meva experiència sense judicis, sense prejudicis. El meu viatge és el teu viatge. El teu viatge és el meu viatge.

El Moviment autèntic és una pràctica meravellosa, que sense l’estímul de la música exterior i amb els ulls tancats, permet una connexió profunda amb allò propi intern, que potser desconeixem i que necessita ser expressat, agafant forma a través del moviment, del so i de tots els impulsos que sorgeixin en absoluta llibertat d’expressió. Una experiència profundament creativa que parteix del propi cos i del moment present.

 

IMPROVISACIÓ –  CREACIÓ

En la primera part d’aquesta sessió introduirem algunes eines i recursos a nivell creatiu que ens ajudaran a potenciar la nostra capacitat de creació i d´expressió a través del cos i del moviment. Posarem l’atenció a  textures i qualitats físiques del cos i del moviment (energia/pes/força), i a la  relació entre el moviment i espai, el temps i els altres companys/es.
I en la segona meitat de la sessió, donarem forma i expressió a sensacions, impulsos, energies, imatges, que hagin pogut sorgir al llarg dels dies de Som(a) Dansa. 

 

MEDITACIÓ – MINDFULLNESS

Treballarem la nostra capacitat de posar atenció de manera conscient a l’experiència del moment present amb interès, curiositat i acceptació. 

 

 

FACILITADORES/ PROFESSORES

 

Marina Tsartsara (Barcelona / Grècia)

La Marina és Educadora i ‘Practitioner en  Somatic Movement’ en Body Mind Centering BMC® i  artista  inter- disciplinar. 
Va iniciar-se en el camí de l’art i  el benestar ja des de ben petita i  aquestes inquietuds  han continuat sent  la raó, la necessitat i la inspiració del seu treball. Així doncs, ha combinat  les disciplines de la dansa, les arts visuals i  els treballs corporals pel benestar.
La seva passió és sentir i compartir el viatge màgic de la vida, connectant amb ella mateixa i amb els altres, desenvolupant-se de forma creativa a través del gaudir i de l’escolta.

A part de ser professora  Body-Mind Centering®, la Marina Tsartsara  té estudis universitaris en Dansa i en Arts Visuals (Dansa & Arts Visuals  a Anglaterra),  està certificada com en Massatge Terapeutic d’Acupressió Xinès,  és professora de  Yoga Ashtanga Vinyasa  i   Holistic Life Coach (Holistic Harmony GR).

Des de l’any 2007 ha donat classes i actuat en molts llocs, entre ells: a Barcelona, Atenes, Roma, Veneçuela, Liverpool, Bournemouth, Glasgow, Londres, Wisconsin i Brighton.  Des del 2013 i gràcies a l’ajut de Arts Council England i la  National Hospital for Neurology and Neurosurgery,   ha estat fent recerca i actuant en galeries i hospitals,  ajuntant l’art i la ciència.

 

Simona Quartucci  (Barcelona / Itàlia)


Respirant des de petita la fusió de diferents llenguatges artístics es desenvolupa com a ballarina, actriu, directora artística i formadora. 
Es gradua a la Folkwanghochschule dirigida per P. Baush i com a actriu en el Programa de Tècnica Meisner de Javier Galitó Cava. 


Treballa per a coreògrafs, artistes plàstics, directors teatrals i de cinema. Com a directora de la Cia Rasatabula crea varis espectacles de teatre-dansa i teatre físic coproduïts pel Mercat de les Flors, Sitges Festival Internacional de Teatre, presentats a Espanya i a Itàlia.


Es forma en Moviment Autèntic amb A. Waksman i B. Waissman, en Treball Corporal Integratiu i com a Facilitadora Emocional d’orientació Gestàltica.
 En la frontera entre la dansa, el teatre i l’ autoconeixement, ha impartit tallers de dansa-teatre, expressió corporal i llenguatge del cos, i tècniques d’improvisació en Centres de Creació d’Itàlia i de Catalunya.
 També és facilitadora en el desenvolupament d’habilitats, comportaments i actituds, gestió de la dificultat i de l’estrès, creixement personal i grupal per a persones i empreses com Afinity, Infojobs, Pirelli, entre altres.

 

Olga Tragant (Barcelona)

Coreògrafa, ballarina, professora de dansa i moviment. Es forma en dansa als Estats Units a la Universitat d’Illinois  i a Nova York a Movement Research, Susan Klein School, Trisha Brown School (1988 – 1995). També estudia un any a la School for New Dance Development (Amsterdam, 1997).   
L’Olga també és llicenciada en Ciències de l´Educacio Física, UB, INEF, i té un Màster en Psicologia de l’Activitat Física (Universitat d’Illinois). 
Paral·lelament a la dansa s’ha format en Anatomia pel Moviment amb Blandine Calais-Germain i actualment està realitzant la Formació del Mètode Feldenkrais.

Com a coreògrafa ha desenvolupat un seguit d’espectacles i projectes de creació que s’han mostrat a Catalunya i en diversos països europeus i també als Estats Units, Japó, Mèxic i al Marroc.S’inicià en la docència de la dansa fa 25 anys i des d’aleshores ha donat classes de dansa contemporània, de anatomia-consciència, i de improvisació-creació.  Actualment dirigeix i és docent en la Formació [inside Movement] a tragantDansa.

Des de l’any 2002 dirigeix tragantDansa [educació i creació en moviment], i recentment amplia l’activitat a tragantCamp, un espai rehabilitat en l’entorn rural.