FORMACIÓ 2019

 

 

 

 

PROPERAMENT  tindrem la convocatòria per l’edició  2019 d’aquesta Formació

La propera promoció començarà a la Tardor del 2019
+ Interessats/des envieu-nos un mail a: info@tragantdansa.com

 


 

Formació anterior:  2018

Gener – Juny  2018


Formació [inside MOVEMENT]

Integrant: consciència, tècnica, creació i reflexió

 

[ inside MOVEMENT ] és un programa de Formació en Dansa Contemporània dirigit per l’ Olga Tragant, que integra diverses àrees i continguts: tècnica del moviment, anatomia vivencial / consciència sensorial, treball de creació   i  teoria – reflexió.

[ inside MOVEMENT ] s’adreça a qualsevol persona – amb experiència prèvia en la dansa contemporània i treball corporal – interessada en aprofundir en coneixements de dansa i moviment. Aquest programa ofereix uns continguts essencials que poden ser aplicats a diversos àmbits professionals i / o ajudar en el desenvolupament personal.

 

objectius


+ Oferir uns coneixements sòlids i de qualitat en dansa contemporània i estudis del moviment.
+ Oferir una formació que integri i relacioni diversos continguts / coneixements: consciència corporal, tècniques del moviment, treball de creació, i teoria i reflexió.
+ Oferir eines pràctiques i teòriques que ampliïn les possibilitats de moviment, l’autoconeixement, l’expressió i la creativitat, a través del treball de cos i de la dansa.
+ Oferir una experiència d’aprenentatge de la dansa centrat en uns continguts fonamentals perquè cada individu pugui després (in)corporar-los al seu àmbit professional (educatiu, social, salut, artístic, etc.) i/o també en el seu desenvolupament personal.
+ Oferir una formació que afavoreixi la salut i el benestar.

 

 

àrees de treball – continguts


 

àrea: tècnica de moviment i entrenament
Treball dirigit a l’estudi del moviment i els seus principis, així  com l’aprenentatge motriu. Buscarem millorar la mecànica del moviment i les diferents destresses i habilitats físiques del cos en moviment, la coordinació i la memòria corporal.  Ho farem a través d’exercicis dirigits d’ acondicionament, exercicis de tècnica, frases de moviment – seqüències coreogràfiques, i treballs d’exploració i recerca dels principis i patrons de moviment.
Aquest àrea es donarà amb les classes de Dansa Contemporània, Entrenament Body Weather i Axis Syllabus.

 

àrea: treball de creació
Treball dirigit a l’aprenentatge de les eines i els recursos relacionats amb la creació artística des del llenguatge corporal i del moviment.  Buscarem millorar i desplegar el potencial creatiu de cada individu alhora que ser i anar descobrint un criteri artístic propi. També serà important el treball en grup, l’escolta i la comunicació compartida. Farem aquest treball a través de propostes / aproximacions a la improvisació, treballant sobre eines d’improvisació i recursos de composició, i a partir de l’elaboració de propostes de creació individuals i en grup.
A part de les classes setmanals d’improvisació – composició, el programa inglou 2 tallers intensius de butoh i composició instantànea. 

 

àrea: anatomia i consciència sensorial
Treball dirigit a millorar l’ús del propi cos, la seva escolta, eficiència i matisos. Buscarem afinar les nostres capacitats sensorials i motrius. Estudiarem, (in) corporarem i/o re-aprendrem diversos patrons de moviment per tal d’arribar a un cos/ment disponible i sa.  Ho farem a través de l’estudi anatòmic vivencial i la pràctica de la consciència sensorial i la consciència a través del moviment.

 

àrea: teoria i reflexió
Cartografia introductòria a diferents corrents i creadors rellevants en la història de la dansa contemporània del segle XX i XXI. Estudi i reflexió sobre visions i criteris en relació a la creació, l’art i el llenguatge del moviment-dansa, la composició, la dramatúrgia, etc. Ho farem a través de diverses exposicions liderades per l’Olga,  treballs-presentacions dels alumnes individuals i en grups, debats – xerrades i vídeo-projeccions.

 

 

calendariInici: 10 gener 2018
Final: 22 juny 2018

període 1: gener – febrer – març
període 2: abril – maig – juny


Vacances i Festius:
vacances Setmana Santa: 26 març – 2 abril
Festius: 1 maig (dia del treballador)

   

què inclou el programa+ classes setmanals
 
16 hores presencials/ setmana 
23 setmanes de gener 2017 a juny 2018
Matins: dimarts, dimecres, dijous i divendres
total de 340 hores de classes

* Segons el nivell de l’alumna la classe de tècnica de Dansa Contemporània es farà dimarts i dijous (nivell intermedi), o el divendres matí i una tarda (amb Bases de la Dansa).

 

+ tallers 
4 tallers repartits en els 2 períodes de la Formació
El taller  Dansa i Natura i el taller Lab Creació  es faran a tragantCamp. Aquests tallers inclouran l’estada a tragantCamp (l’Alzina de l’Aguda, la Noguera), i implicarà 3 dies complerts (Dansa i Natura: 16, 17, 18 Març), ( Lab Creació: 15, 16 i 17 Juny)
Els altres 2 tallers seran dirigits per 2 professionals convidats i es realitzaran a tragantBarcelona en l’horari establert de classes.


+ sessions  i classes puntuals amb professionals convidats
Hi haurà sessions puntuals (en les diferents àrees de treball), dirigides pers professional convidats


+ realització de treballs teòrics i pràctics, memòria i assistència a activitats 

cada  persona  haurà d’invertir  un  nombre d’hores setmanals  (no presencials) per a la realització dels treballs  i  activitats    requerits:     

assistència  amb el grup de la formació  a  espectacles   
assistència a un assaig  i  a una  mostra  dels  artistes  residents   a  tragantPROCESSOS     
assistència   a  una  jam  (classe +  jam  oberta) de  tragantDansa
assajos  fora  de  les  classes, pels  treballs  de creació  i  altres  tasques   
lectures  d’articles  i  tasques escrites i  debats en relació a l’article  (comentaris, resum, recerca material, etc)
treballs  teòrics  amb  presentació  per   escrit  i  a  classe  
assistència amb el grup a diverses activitats que s’ofereixi la ciutat en relació als continguts de la formació:  conferència, exposició, etc.

 

+  portes obertes del treball de creació
divendres 27 d’abril, Mostra en motiu de Dia Internacional de la Dansa
divendres  22 de juny, Presentació del treball de Creació

 

+ tutories individuals
Hi haurà un mínim de dues trobades – tutories  amb cada participant al llarg de la formació, per tal d’ intercanviar impressions i feedback  sobre les diferents classes, activitats i demés experiències dins la Formació.

 

+ disponibilitat d’ espai per assaig
els dimarts després de la classe (com a mínim) l’espai estarà disponible pels alumnes de la formació, per tal de poder treballar en els treballs de creació i /o de les altres matèries.

 

 

metodologia


Combinarem l’aprenentatge vivencial dels coneixements amb el treball de recerca pràctic i teòric. Posarem especial èmfasi en el sentir, qüestionar, investigar i compartir els processos i els resultats amb el grup.
Treballarem des de l’escolta d’un mateix, facilitant la pròpia consciència, desplegant  i afinant les nostres possibilitats.
Formarem un nombre reduït d’alumnes per tal de  facilitar l’intercanvi entre els membres del grup i també per poder fer un seguiment proper  i individualitzat de cada persona.

 


a qui ens dirigim


Aquest programa de formació s’adreça a qualsevol persona que desitgi adquirir un desenvolupament artístic endinsant-se en els coneixements de la dansa des de les vessants de consciència corporal, tècnica, creació i teoria-reflexió.
Es demana tenir una base en la Dansa Contemporània, i/o en altres treballs de moviment i/o arts escèniques i/o treballs de creació o improvisació.
La classe de tècnica en Dansa Contemporània es podrà fer 2 grups diferents si es creu necessari segons l’experiència de les persones.

Es demana i s’espera màxima implicació i compromís en el treball al llarg de tota la formació per tal de què l’aprenentatge i l’aprofitament siguin òptims. 

 

compliment satisfactori i certificat


Per compliment satisfactori d’aquesta formació es requereix:

+ assistència mínima del 95% de les classes i tallers en cada una de les àrees. Si cal hi haurà la possibilitat de fer algunes recuperacions de classes.

+ memòries: lliurament de les memòries que es demanin (2 entregues al llarg de la Formació)

+ completar totes les tasques requerides: lliurament de treballs teòrics i pràctics, assistència i participació activa en les diverses activitats programades. 

Entregarem una Carta – Certificat  pel compliment satisfactori de la Formació.
(Aquest certificat privat,  no és oficial)


idioma


No és necessari saber escriure o parlar en català, però sí caldrà la comprensió oral del català.
La llengua vehicular de la formació és prioritàriament el català, tot i que s’anirà ajudant si cal amb el castellà o l’anglès

 

direcció – professorat


La direcció i coordinació del Programa de Formació estarà a càrrec de  Olga Tragant  |  treballs de creació
L’equip de professors/res està  format per artistes/professionals especialistes que impartiran els diversos continguts setmanals i els tallers.

 

sol cordero
matèria: hatha vinyassa ioga

Vaig començar la vinculació amb el ioga quan estudiava pedagogia en Dansa Contemporània. Com a ballarina aviat vaig començar a reconèixer els innumerables beneficis d’aquesta disciplina no només a nivell físic (com a entrenament), sinó també a nivell energètic i emocional. Sóc amant de l’ensenyança corporal i després de 3 anys de pràctica constant, vaig dedicar un llarg període a investigar la metodologia d’ensenyança del Ashtanga ioga.
L’any 2013-2014 em vaig formar en Hatha Vinyasa Ioga amb la Rocío Ramos Morrison i vaig descobrir una manera amable i creativa, amb fortes bases pedagògiques i tècniques per ensenyar de forma segura. En l’actualitat dedico la meva vida professional a fer el què més m’agrada i apassiona, que és acompanyar en aquest camí d’aprenentatge i consciència a altres i aprendre amb ells/elles del seu procés

 

maria mora
matèria: axis syllabus

Ballarina-intèrpret, l’ensenyament del moviment i la dansa. Comença amb estudis musicals al Conservatori d’Enric Granados  (Lleida) y  estudia al Conservatori de Tarragona,y mes tard  a Brussel·les durant 5 anys per continuar el seu desenvolupament en el camp de la dansa amb diversos  mestres i estils.
El 2007 descobreix l’Axis Syllabus i s’involucra en la investigació i la comunitat ASRC; de la qual ara n’és mestra certificada.
Actualment ofereix classes de dansa contemporània, contact improvisació, i Axis Syllabus, arreu del territori.
Treballa com a intèrpret i investigadora en la dansa improvisació i el vocabulari de Soundpainting, amb el grup de Free’t, i la improvisació en general.
És membre de la companyia de dansa i música Mou_lo  Projectes y  participa com a organitzadora i professora en la comunitat Mou-lo de contact improvisació, que organitza intensius, classes regulars i jams a Lleida.

 
 
 

ester momblant
matèria: contact improvisació

Es va graduar en Dansa i Arts Relacionades a la Chichester University a Anglaterra i a la School for New Dance Development a Amsterdam. Des del 1997 ha estat ballant, actuant, ensenyant i investigant. Ha donat classes per Europa, Rusia, Brasil i Israel. Un dels seus interessos professionals és la relació entre pedagogia, consciència corporal i processos personals a través del moviment.
Des del 2014 és professora de consciència corporal per a músics a l’ESMUC, Escola Superior de Música de Catalunya a Barcelona. 
‘Per a mi el Contact Improvisació és un estudi en moviment entre el cos i la ment’.

 

helena pellisé
matèria: tècnica de moviment. Body Weather

Es forma en dansa contemporània a Barcelona i s’especialitza en improvisació a Israel amb beca AECID (07-08). Des de llavors està compromesa amb aquesta disciplina com a eina pedagògica, d’investigació i creació en el seu treball de cos i moviment. Amplia la seva formació amb mestres com Lisa Nelson, Steve Paxton, Scott Smith, Julyen Hamilton, cia. Mal Pelo, Steve Clorfeine. Influenciada per les tècniques Body Weather amb cia. Raravis i Frank van de Ven, Gaga amb cia. Batsheva (Israel), BioVoz amb Víctor Turull i la pràctica de la meditació. Lidera varies plataformes d’improvisació com CUE Barcelona, improLab, cia. Los 3 nombres de un gato i Cicle Improvisació en Moviment amb la col•laboració del Centre Cívic Barceloneta i l’Antic Teatre. Com a ballarina actua des del 2005 amb les seves creacions i col•laborant amb artistes d’altres disciplines a Espanya, Israel, Alemanya i Suïssa. Crea els solos “A Glops” (2010) i “Fragments de cos” (2012) i el duo “Taking a walk” (2014) amb Guy Leon. Com a pedagoga imparteix classes regulars i tallers d’improvisació a nivell nacional (Barcelona, Girona, Madrid, Caceres) i internacional (Alemanya, Israel). 

 

sol vázquez
matèria: tècnica de moviment. Dansa Contemporània

Nascuda a Argentina, viu i treballa a Barcelona. Titulada en dansa clàssica i contemporània pel magisteri d’art de Mar del Plata a Argentina. Ha treballat en companyies independents de la seva ciutat natal. S’instal·la a Barcelona l’any 2002 i continua la seva formació de manera independent amb varietat de tècniques com el release, flying low, contact, i improvisació entre altres. Com a professora ha treballat des del 2006 fins el 2012 amb l’Aula de Teatre de Mataró i actualment dona classes i intensius en diverses institucions.
Va formar part de la companyia Art Trànsit Dansa, com a assistent i ballarina entre el 2005 i el 2012. Actualment treballa com a freelance amb les companyies Enclave Arts del Moviment de Roberto Oliván, amb la companyia Sebastián García Ferro i amb la companyia Atempo Circ, i amb la companyia Roser López Espinosa amb l´últim espectacle ‘Novembre’.

 

olga tragant
matèries: anatomia i consciència, treball creació, teoria-reflexió

Coreògrafa, ballarina, professora de dansa i moviment. Es forma en dansa als Estats Units: Màster en Dansa Contemporània (Universitat de Illinois a Urbana-Champaign, 1988 – 1993) i a Movement Research, Susan Klein School, Trisha Brown School (Nova York, 1993 – 1995). També estudia un any a la School for New Dance Development (Amsterdam, 1997). Al 2002 realitza una estada al Japó per estudiar Butoh. S’ha format en Anatomia pel Moviment amb Blandine Calais-Germain des de l’any 2000  fins l’actualitat, havent realitzat la formació en Periné i Moviment.
L’Olga és  llicenciada en Ciències de l´Educacio Física, Universitat de Barcelona, INEF. i té un Màster en Psicologia de l’Activitat Física (Universitat de Illinois a Urbana-Champaign, 1988 – 93).  Des del 1993 ha desenvolupant un seguit d’espectacles i projectes de creació  que s´han mostrat a Catalunya i en diversos països europeus i també als  Estats Units, Japó i Mèxic, i al Marroc.
Des de l´any 2002 dirigeix tragantDansa [educació i creació en moviment], i recentment amplia l´activitat a tragantCamp, un espai rehabilitat en l´entorn rural. L´Olga Tragant té una experiència de vint i cinc anys en la docència de la dansa.

 

 

Algunes valoracions fetes per alumnes d’edicions anteriors


 

Acabo aquest curs amb una millora important i considerable de la meva tècnica, amb una consciència corporal i de les meves capacitats molt més gran que quan vaig decidir fer la formació, i amb uns coneixements dels mètodes i formes de creació, en conjunt amb la història de la dansa i de l’art contemporani, que no hagués imaginat. Trobo que les 4 àrees de treball són d’allò més encertades per la formació i que la cura, la preparació, la humilitat i la passió amb què ens has transmès tots els coneixements, han estat admirables.    Gemma  

Me sentía muy bien, cada día de estar ahí. Ni un día pensaba que prefiero hacer otra cosa, cosa que me suele pasar a menudo normalmente.  Bárbara


D
el treball de creació puc dir infinites coses… Però la més important per mi és com m’ha fet realment treballar profund i sobretot com això m’ha fet descobrir dimensions creatives que no tenia presents, o en les que no hi tenia confiança i que ara és una altra cosa… Molt més propera, molt més de casa…    Irene


E
l haber pasado por esto en ese momento me ha ayudado a sentirme con más confianza en mí misma y en mi trabajo.Toda esta formación ha sido una experiencia muy positiva de la que me llevo nuevos aprendizajes y muchísimas ganas de seguir  bailando, explorando y creando con mi propio cuerpo.  Paola


Algunes valoracions generals de la formació són: sensació de més obertura del cos i de l’expressivitat. Molta integració amb cadascuna de les àrees, és a dir, cada àrea es complementava molt bé amb l’altre; bona adquisició d’eines i coneixements; sensació de més perspectiva; més consciència corporal i anatòmica; interrelació de conceptes i més obertura per a la creació; ampliació de l’imaginari; desinhibició; molt d’interès per les metodologies proposades.     Ona 


La lectura dels textos m’ha obert la porta a molts conceptes, punts de vista i reflexions que trobe, han enriquit la meua comprensió de la dansa contemporània, del moviment i també m’han fet reflexionar sobre altres maneres de fer i crear. En resum, m’han permès obtindre una visió més amplia i m’han servit per contextualitzat-­‐me.    Neus  


La part de tècnica ha seguit sent rica i connectada amb el meu sentir, buscant la facilitat, sent conscient del meu cos. Un nou element ha estat present: un relaxament en quant a equivocar‐me. I això ha obert porta a nous estats. Irene


En relació al treball de Creació, m’ha agradat moltíssim com la Olga anava lligant totes les parts, com observava en silenci i ens deixava fer, i com en certs moments posava l’atenció en alguna cosa en particular i ens feia explorar més cap a una direcció. Valoro molt que ha deixat que les impros sorgissin de nosaltres (tot i que a l’inici sortien d’exercicis proposats per ella) i també he après molt del seu no-­‐judici, i la seva crítica constructiva.
 Taïs  


I
nevitablemente a raíz de las propuestas teóricas en la formación he tenido que hacerme  los huecos para poder dedicarle el tiempo y aunque en momentos me he topado con resistencias, ahora puedo decir que estoy agradecida. Si, definitivamente creo el componente teórico es muy valioso y complementario aunque a veces cueste un extra. (alumna  2ª edició)     


O
lga, tu acompañamiento me ha gustado mucho, considero que tienes muy buena pedagogía .  Creo que eres una persona muy organizada y comprometida con lo que haces, además de tener un buen equilibrio entre tu parte creativa, técnica, conceptual-­‐ intelectual y cultural que junto a una buena psicología hacen que el programa de Inside Movimentsea muy completo. Altamente recomendable ; )  (alumna  2ª edició)

 

 

pagamentp
reu:  1876€

El preu inclou:
+ les classes setmanals  de  les assignatures troncals (16h/setmana)
+ 2 tallers amb professors convidats
+ 2 tallers – residencials de 3 dies  a tragantCamp*
+ sessions puntuals amb professionals convidats
+ tutories (2 mínim)
+ disponibilitat de sala per treballar i assajar
+ accés  a la videoteca de tragantDansa  

* el preu de la formació incorpora l’allotjament, els àpats i el transport dels tallers a tragantCamp però no inclou l’allotjament, els àpats i el transport d’aquests tallres. La suma d’allotjament, menjars i transport serà entre  50 i 60€ segons el número d’alumnes.

forma de pagament

Es repartirà l’import total en 7 pagaments

+ Desembre (abans del 10 Desembre): 398€ (268€ + 130€ dipòsit*)
+ de Gener a Maig: 268€ 
+ Juny: 138€ (268 – 130€)  

* El dipòsit es restarà de l’últim pagament. En cas de no finalitzar la formació, no es retornarà aquest import. Es perd.

 

sol∙licitud d’inscripció


 

Si estàs interessat/da en formar part d’aquest grup de Formació cal que ens enviis:

+            El Formulari d’inscripció omplert

+            Currículum general + Currículum relacionat amb la dansa

+            Carta de Motivació  

+            Opcional: material audiovisual (fotos, vídeos) de treballs on estiguis ballant o de creacions realitzades

 

Data límit per l’enviament de la sol·licitud:   1 Desembre 2017
envia la teva informació a: info@tragantdansa.com    (assumpte: Formació [ inside  MOVEMENT ] 2018)